fredag 9 oktober 2020

Fredag 9 oktober

 Efter en som vanligt lång sommar och tack och lov relativt lugn situation gällande Covid har smittan dessvärre ökat på rejält sedan slutet på augusti.

Först gällde det mest semesterfirare från Kroazien, Malta, Spanien och Frankrike. Teststationer sattes in på alla flygplatser och personer som reste på annat sätt ombads att testa sig på närmsta "pit-stop" eller "drive in".  Även Sardinien som nästan varit helt Covisfritt fick stor spridning genom oförsiktiga och festande turister.

Tyvärr har inte situationen förbättrats, tvärtom. Värst har det varit( i Europa) för Frankrike, Storbrittanien, Spanien och Belgien. Många andra länder har också fått problem. Sista veckan har många länder startat med nya restriktioner. Igår hade Frankrike 18 000 nya smittade, England 17.000 och Spanien 10.000. Italien som länge hållt sig under 2000/ dag fick igår 4500 nya fall. Mycket oroväckande.

I onsdags fick vi lag på att munskydd ska använads även utomhus dygnet runt( tidigare har det varit från kl 18 i stadscentrum.

Nya regler kommer dessutom ut den 15e.

Skolstarten har varit en del av problemet. Hela klassen måste sättas i karantän och testas om ett barn blir sjukt. Barnen får dock sällan några större svårigheter att klara en Covidinfeltion. Värre är om de smittar morföräldrar och fortfarande är det mest 80 plussare som får sätta livet till.

Vi har haft barnen här i sommar och det har varit underbart. Båda stannade länge och även Johan, Carolinas sambo, kom på besök vilket gladde oss extra. I september åkte vi kort till Garagano och där drabbades först jag och vid hemkomsten även Andrea av svår maginfluensa med feber. Vi meddelade vår husdoktor och ville bli testade. Vi blev då satta i huskarantän och blev testade två gånger var med 48 timmars mellanrum. Då båda testerna var negativa upphörde karantänen automatiskt.

Därefter har vi varit nästan 2 veckor i Ligurien men där var vi extremt försiktiga och bar våra ffp2 masker när vi var utanför huset.

Idag har det varit 151 nya smittade i Umbrien. Rekord. Givetvis är det en del skolbarn inräknade men ändå väldigt nedslående. O döda. I veckan dog en 92 årig dam.Nummer 87 i Umbrien.

Mest oroande är att det blir fler inlagda på intensiven där det var tomt i somras. Nu har vi 8 inlagda på IVA. På sjukhus totalt 63.

Nationellt 5372 nya smittade och 28 döda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar